Berättelser från livet

Johan 

Johan föddes inte i Uppsala utan kom till Akademiska barnsjukhuset med intensivvårdshelikopter. Graviditeten hade varit okomplicerat förutom att Johans mamma hade besvärats av mycket fostervatten. Direkt efter förlossningen fick Johan stora problem med andningen och blev blå och mycket sjuk. Han las i respirator och hämtades i helikopter av ett team från Uppsala. Samma natt opererades Johan för ett bråck i bröstkorgen (diafragmabråck).

Redan två veckor senare kunde han följa med sin mamma hem och har förutom ett ärr inga men av den dramatiska tiden. 

Amandas tidiga och tuffa start

Amandas mamma lades in på sjukhuset redan i graviditetsvecka 23 eftersom vattnet hade gått och det fanns stor risk för en för tidig förlossning. En noggrann utredning gjordes och tack vare kortisonbehandling och inte minst mammans tappra humör kunde Amanda förlossning skjutas upp 10 dagar.

När Amanda föddes vägde hon bara 618 gram men var ivrig och pigg. Hon krävde dock upprepade perioder med respiratorvård och hade flera livshotande infektioner. Bara två veckor gammal var hon tvungen att genomgå en hjärtoperation. För varje vecka blev läget alltmer stabilt och efter tre veckor kunde Amanda ligga vid mammas bröst hud mot hud, först i korta pass om 1–2 timmar men sedan allt längre. Innan hon fick åka hem bodde Amanda tillsammans med både mamma och pappa i eget rum.

Malin fick havandeskapsförgiftning – två gånger

När Malin väntade sitt första barn fick hon havandeskapsförgiftning. Fem procent av alla gravida kvinnor i Sverige får den här komplikationen men då oftast i sent i graviditeten. För Malin kom symptomen redan i vecka 23. Hon blev svårt sjuk och tvingades avbryta graviditeten redan efter 25 veckor. Malins lilla pojke mår idag bra, trots att han föddes mycket för tidigt.

När Malin blev gravid igen efter sju år visade det sig att hon väntade tvillingar. Förhoppningen var naturligtvis att hon inte skulle bli sjuk denna gång. Men i graviditetsvecka 23 steg hennes blodtryck vilket är ett tecken på havandeskapsförgiftning. Efter drygt fyra veckors övervakning på sjukhuset beslutades om förlossning då Malins tillstånd försämrats. Malin och hennes tvillingar mår idag bra.

 Josephines bodde sina första 6 månader på Akademiska

Josephine föddes på Akademiska Sjukhuset i mars 2014. Född i vecka 22 vägde Josephine endast 430 gram och hennes chanser till att överleva var väldigt små.

Men min man och jag trodde på vår lilla tjej, och det gjorde personalen på Neonatal avdelningen 95 F också. Josephine visade sig vara en stark liten bebis, och redan på dag tre kunde vi för första gången ta ut henne ur kuvösen och ha henne hud mot hud. Vilken ofattbart underbar känsla! Vi gjorde totalt över 1 000 timmar hud mot hud terapi med Josephine under hennes vistelse på sjukhuset, vilket hade ett stort inflytande på hennes tillfrisknande.

Josephine stannade på 95F tills slutet av augusti 2014, så det var en lång, intensiv och ofta jobbig tid för både henne och oss. Hon hade andningshjälp med respirator länge, och behandlades för ögonkomplikationer. Den fantastiska personalen på 95F gav Josephine och oss enormt mycket hjälp och stöd, och idag är Josephine en otroligt pigg, glad och stark liten tjej som vi njuter av att ha hemma! Födelsefonden gör det möjligt att hjälpa och stötta ännu fler barn som har en tuff start i livet, och det tycker vi är jätteviktigt. Med mer forskning, kan ännu fler barn räddas!

KONTAKT 

Att. Fredrik Ahlsson
Akademiska barnsjukhuset
751 85 UPPSALA
fredrik.ahlsson@kbh.uu.se 

Ge en gåva 

Swish: 1239007931
PG: 900793-1

Du kan även donera en gåva via The giving block